Åldrandet ger konsekvenser som var för sig eller tillsammans kan ge urineringsbesvär:

  • Prostatatillväxten kan medföra starkare motstånd för blåstömningen.
  • Urinblåsan kan bli svagare och få en minskad sammandragningsförmåga.
  • Förändringar i nervsystemet kan medföra en försämrad kontroll av urineringsreflexen.

Hos yngre män är prostatans storlek ungefär som en valnöt. Storleken ökar ofta med stigande ålder. För vissa kan den bli så stor som en grapefrukt. Då körteln omsluter urinröret kan trycket mot urinröret öka när prostata växer.

Godartad prostataförstoring med avflödeshinder, BPH (benign prostatahyperplasi), drabbar ungefär hälften av alla män över 50 år. Cirka 400 000 män i Sverige är drabbade. Godartad prostataförstoring är inte detsamma som cancer men kan ända medföra allvarliga konsekvenser. Även om det är ett godartat tillstånd är livskvaliteten för många ordentligt påverkad.

De vanligaste symtomen är bland annat svårigheter att kissa, svag urinstråle och frekventa dygnet-runt toalettbesök. 200.000 män äter symtomlindrande läkemedel men effekten av dessa är tyvärr ofta begränsad och många upplever biverkningar som tex impotens och minskad sexlust. Andra hänvisas till katetrar för att kunna tömma urinblåsan.

Tyvärr blir inte alla upplysta om att det finns en botande icke-kirurgisk värmebehandling, CoreTherm. Det är en smärtfri behandling som utförs på en urologisk mottagning. Behandlingen utförs i lokalbedövning och tar ca 10 minuter och männen går hem direkt efter.

– Målet med behandlingen är att döda och avlägsna prostatavävnaden som trycker på urinröret. Fördelarna med CoreTherm är många, fler än 90 % blir botade från sina besvär och det är en avsevärt säkrare metod än en traditionell kirurgisk operation (TURP, hyvling). Dessutom är CoreTherm det enda botande alternativet för dig som inte kan genomgå en operation på grund av andra sjukdomar säger Göran Dybner, marknadschef på ProstaLund.

Metoden har också vårdekonomiska fördelar i och med att behandlingen är så snabb samt att narkos och sjukhusinläggning inte är nödvändigt. Kostnaden för dig som ska behandlas är som ett vanligt läkarbesök.