Annons från Suntarbetsliv
Så tar välfärden krafttag mot hot och våld på jobbet
När yrkesgrupper inom välfärden möter hot, våld och aggressioner på sina arbetsplatser har vi allvarliga problem. Signalen är tydlig när kommuner och regioner nu växlar upp: Detta är en verklighet vi måste se, prata om och hantera tillsammans!
Aktuella siffror från Arbetsmiljöverket visar att 35 procent av de som arbetat inom vård och omsorg de senaste 12 månaderna har blivit utsatta för våld, eller hot om våld. Enskilda medarbetare har förstås rätt att känna sig trygga på jobbet. Ytterst handlar det om att det gemensamma samhällsbygget hotas när medarbetare i offentlig sektor utsätts.
– Men jag ser ett tydligt skifte där de här frågorna nu kommer fram i ljuset och hamnar högre på dagordningen. Tystnads- och ”lite får man tåla”-kultur motas med växande kunskap och öppen dialog om problemens allvar och omfattning, säger Sofia Wikman, professor i kriminologi, Högskolan i Gävle.
Farlig normalisering
För att möta problemen har ett allt mer systematiskt arbete utvecklats på många arbetsplatser, baserat på centrala utmaningar som forskare identifierat. Det handlar bland annat om att frågorna inte tas med i arbetsmiljöarbetet utan stannar inom ramen för andra processer. Medarbetare kan också se förklaringar utifrån en brukares situation och lägga bördan på sig själv.
– Man arbetar ju med socialt arbete av en anledning – man vill hjälpa människor till det bättre. Så när man utsätts kan man bli rädd, orolig och börja ifrågasätta sig själv, säger Taimur Qadery, enhetschef barn och ungdom på Norrköpings kommun.
Det kan också handla om att aggressionerna normaliseras. De blir som en del av yrkesrollen vilket gör att incidenter inte rapporteras och förblir osynliga.
En form av aggressioner som blivit allt vanligare sker digitalt via mejl eller sociala media. Detta syns eller märks inte alltid för andra i en utsatt medarbetares närhet då det även kan ske utanför arbetstid.
Lära istället för att döma
Forskning och erfarenheter visar att nyckeln är en öppen dialog på arbetsplatsen om hot, våld och aggressioner. Att dela sina upplevelser med varandra ökar tryggheten och gör att man tillsammans kan hitta förebyggande åtgärder.
– Det gäller att våga berätta när något har hänt. Då gäller det också att man har jobbat med hur man ska bemöta sina kollegor när de berättar saker, så att man lär av varandra istället för att döma. Dessutom är vi noga med att lyfta positiva saker som har skett också, säger Maysae Quttineh, områdeschef på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Så här kommer din organisation igång
Suntarbetsliv erbjuder en rad kostnadsfria stöd för att förebygga hot och våld.
- Prata om det! Använd gruppaktiviteterna i verktyget Säkerhetsdialogen.
- Anmäl tillbud för att synliggöra omfattningen och åtgärda.
- Jobba systematiskt med SAM som arbetssätt.
- Skapa rutiner för ökad säkerhet och kollegialt stöd.
- Lämna ingen ensam med erfarenheter och upplevelser.
- Samarbeta internt, till exempel säkerhets- och HR-avdelning.
Om Suntarbetsliv
Suntarbetsliv är en ideell förening och drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.