Spelar ni spelet utan spelregler och riktlinjer? Antagligen inte. För om man inte vet vad som gäller, hur ska det då bli en rättvis spelomgång? Hur ska man kunna spela – och inte gå miste om något viktigt?

Med tydliga spelregler kan alla delta på samma villkor. Fair play – alla har samma förutsättningar. Och på samma sätt är det med kollektivavtal. 

Under 2020 jobbar Kommunal stenhårt för att göra dina spelregler – kollektivavtalet – ännu bättre. För nu är avtalsrörelsen, det vill säga förhandlingen av dina arbetsvillkor, i full gång! Vill du veta vilka krav Kommunal driver, och vad arbetsgivarna vill? Här hittar du allt om avtalsrörelsen 2020 – häng med! 

Vad är då ett kollektivavtal?
Kollektivavtal är spelregler för vad som gäller på jobbet. En överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om sånt som du som anställd värderar extra högt. Lön, semester och ersättning för övertid är några av de saker som kollektivavtalet reglerar. 

Många tror att svensk lagstiftning räcker för att ha det bra på jobbet. Men så är det inte. Utan kollektivavtal kan du till exempel bli utan ersättning för övertid och obekväm arbetstid. Och bli utan den superviktiga tjänstepensionen. Plus att det inte finns några garantier för en schysst lägsta lön. Där har Sveriges lagar inget att säga till om.

Varför är avtalsrörelsen viktig för dig som medlem?
Jo, när Kommunal förhandlar innehållet i kollektivavtalet, ser vi till att viktiga delar inte försvinner. Vi förbättrar och förändrar, för att du ska få bästa möjliga villkor. Och ju fler vi är, desto starkare är vi i förhandlingarna. Här kan du bli medlem  – ta chansen att vara med och påverka!

Har din arbetsgivare kollektivavtal? Bra! Då kan du vara säker på att:

  • Pengar avsätts till din tjänstepension
  • Du är försäkrad mot arbetsskador
  • Du har flera trygghetsförsäkringar
  • Du garanteras schyssta arbetsvillkor
  • Du får extra pengar när du är föräldraledig
  • Du får en schysst lön
  • Du har rätt till löneförhandling
  • Du får mer pengar när du är sjuk
  • Du får ersättning för övertid och OB

Har inte alla jobb kollektivavtal?
Nej, arbetsgivaren måste välja att teckna kollektivavtal. För att ha rätt att göra det, måste det finnas medlemmar på arbetsplatsen. Med hjälp av Kommunal kan du som medlem påverka din arbetsgivare att skaffa kollektivavtal. Kontakta oss på 010-442 70 00, så guidar vi dig.

Har du koll på Kollkollen? Din guide till schyssta arbetsgivare!
Alla kommuner, regioner och Svenska kyrkan har kollektivavtal. De flesta stora företag brukar också ha det. Vill du vara säker? Med Kommunals tjänst “Kollkollen” kan du kolla upp vilka som har kollektivavtal. Tips! Också ett bra verktyg för att hitta bra arbetsgivare inför framtida jobb.


Så – håll koll på spelreglerna, de är viktiga!