Med tydliga spelregler kan alla delta på samma villkor. Alla har samma förutsättningar. Alla vet vad som gäller vid olika händelser. Fair play – allt finns där svart på vitt, så man kan koncentrera sig på spelet.

Jobbar du med eller utan spelregler?
På samma sätt är det med kollektivavtal. Kollektivavtal är spelregler för vad som gäller på jobbet. Lön, semester, ersättning för övertid och obekväm arbetstid är bara några saker som kollektivavtalet ser till att styra upp. Många tror att svensk lagstiftning räcker för att ha det bra på jobbet. Men så är det inte.

Utan kollektivavtal kan du till exempel bli utan ersättning för övertid och obekväm arbetstid. Och bli utan den superviktiga tjänstepensionen. Plus att det inte finns några garantier för en schysst lägsta lön. Där har Sveriges lagar inget att säga till om.

Men vad är då ett kollektivavtal?
Ett kollektivavtal innebär att arbetsgivaren och facket har kommit överens om schyssta löner och arbetsvillkor. Kort sagt: sådant som du som anställd värderar extra högt.

Genom att jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal, kan du vara säker på att få allt detta:

  • Pengar avsätts till din tjänstepension
  • Du är försäkrad mot arbetsskador
  • Du har flera trygghetsförsäkringar
  • Du garanteras schyssta arbetsvillkor
  • Extrapengar när du är föräldraledig
  • Du får en schysst lön
  • Du har rätt till löneförhandling
  • Mer pengar när du är sjuk
  • Du får ersättning för övertid och OB

Vem omfattas av kollektivavtal?
Du som jobbar hos en arbetsgivare som tecknat kollektivavtal, omfattas av kollektivavtalet.

Vad kan jag gå miste om på ett jobb utan kollektivavtal?
Utan kollektivavtal finns ingen garanti för att du får allt i listan ovan. Då kan du bli utan löneökningar, ob-ersättningar, övertidsersättning, pengar till pensionen eller viktiga försäkringar. 

Har inte alla jobb kollektivavtal?
Nej, alla jobb har inte kollektivavtal. Arbetsgivaren måste välja att teckna kollektivavtal. För att ha rätt att göra det, måste det finnas medlemmar på arbetsplatsen.

Hur vet jag om just mitt jobb har kollektivavtal?
Alla kommuner, regioner och Svenska kyrkan har kollektivavtal. De flesta stora företag brukar också ha det. Kolla upp om ditt jobb har kollektivavtal med vår tjänst kommunal.se/kollkollen. Med Kollkollen kan du också leta upp bra arbetsgivare för framtida jobb.

Kan man göra något för att få kollektivavtal på jobbet?
Med hjälp av Kommunal kan du påverka din arbetsgivare att skaffa kollektivavtal. Kontakta oss på 010-442 70 00, så guidar vi dig.

Så – håll koll på spelreglerna, de är viktiga!